מאמרים אקדמיים מרכזיים בנושא אפליית נשים בשוק העבודה

בפוסט זה אדבר על חומר אקדמי בנושא אפליית נשים בתעסוקה, נושא שקרוב ללבי כאישה, כפמיניסטית, וכנינג'ה אקדמית. ראשית אסקור בקצרה את התחום, ולסיום אתן לכם טיפים מעולים לאיסוף חומר בנושא.

נשים בשוק העבודה בישראל

שוק התעסוקה בישראל מאופיין בפערים מגדריים שמחריפים ככל שגיל העובדות עולה. נשים משתכרות בממוצע פחות מגברים, מועסקות יותר דרך חברות קבלן, מועסקות במשרות חלקיות או זמניות ומשתכרות פחות מגברים. נשים גם נמצאות בסיכון גבוה יותר למצוא את עצמן חסרות תעסוקה בשכר. אפלית נשים חשובה מאוד לקובעי מדיניות ולציבור בכלל ובהתאמה קיים מחקר רב בנושא.

בישראל קיימת חקיקת איסור אפליה שנחשבת לאחת החקיקות הראשונות והמתקדמות בעולם המערבי. עיקרון השיוויון הוזכר לראשונה במגילת העצמאות, בה נקבע כי המדינה "תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". למשל, לפי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, קיים איסור על המעביד להפלות נשים בשל היותן נשים, בשל מעמדן האישי, נטיה מינית או היותה אם.

למרות החקיקה ולמרות עליה קבועה בשיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה בישראל, יש עדויות מחקריות לאפלית נשים בשוק העבודה. התופעה לא יחודית לישראל ומתקיימת בכל העולם. נציג חלק מהשפע המחקרי שנכתב בנושא מזוויות שונות. חשוב לציין שישנם חילוקי דעות על קיום התופעה ועל הגורמים לה.

 

דרכים שונות של אפליה מגדרית

אפליה מגדרית יכולה לבוא לביטוי בדרכים שונות. ראשית אמנה מספר דרכי אפליה בצירוף דוגמאות למקורות אקדמיים שבדקו את הנושאים הספציפיים הללו. ובחלק הבא אספר איך למצוא מאמרים בנושא.

 

יחס שונה בהעסקה על בסיס מין העובדת

יחס שונה יכול להתבטא בשיטות העסקה לא הוגנות, פיטורים מפלים על בסיס מין, שכר נמוך בהשוואה לזה של גברים, הגבלת קידומים בעבודה לנשים ועוד. במאמר של גורמן "סטריאוטיפים מגדריים, מתן עדיפות לבני אותו מין, והגיוון הארגוני בהעסקת נשים: עדויות מחברות משפטיות" שמתורגם לעברית באתר סיכומים, הכותבת חקרה הבדלים בהעסקה בקרב משרדי עורכי דין בארה"ב. היא מציינת שסטריאוטיפים מגדריים משפיעים על האופן בו אנחנו רואות ומעריכות אנשים אחרים, גם בשוק העבודה. למשל, בקריטריונים לבחירת עובדים למשרה בחברות עריכת דין, היא מדווחת שאם הקריטריונים להעסקת עובדים מתעדפים תכונות שאופייניות יותר לגברים, התוצאה היא שפחות נשים נבחרות למשרה. היא גם מצביעה על כך שכשיותר נשים נמצאות במעמד לראיין ולהחליט על קבלת עובדים – אז יותר נשים מועסקות במשרות חדשות.

 

מקור:

Gorman, E. H. (2005). Gender stereotypes, same-gender preferences, and organizational variation in the hiring of women: Evidence from law firms. American Sociological Review, 70(4), 702-728.

 

יצוג הולם של נשים בשוק העבודה

בישראל קיימים חוקים שמהחייבים מתן יצוג הוגן לשני המינים בעיקר בתחומים ציבוריים, כמו דריקטריונים של חברות ממשלתיות ובשירות המדינה. הייצוג נועד לקדם שיוויון בין המינים – אבל האם זה קורה?
יש עדויות במחקר לשני הכיוונים. למשל, חוקרים מאוניברסיטה בניו זילנד בחנו את הקשר בין יצוג נשים בדירקטריונים של חברות לחוסר שיוויון מגדרי בהעסקה בכלל, לפי נתונים סטטיסטיים מאוסטרליה. הם מדווחים שלא מצאו קשר ישר בין יצוג נשים בדריקטוריונים ליצוג נשים בהעסקה – אבל כן מצאו קשר שמופיע לאחר שנה עד שלוש שנים מהרגע שנשים נוספו לדירקטוריון. כלומר, ליצוג נשים לוקח זמן להשפיע על ההעסקה בחברות. הם גם מדווחים שהיצוג משמעותי בעיקר כשיש יותר מאישה אחת בדרג המנהל וכשלפחות 20% מהדירקטריון הוא נשים.

 

מקור:

Biswas, P. K., Roberts, H., & Stainback, K. (2021). Does women's board representation affect non‐managerial gender inequality?. Human Resource Management, 60(4), 659-680.

 

הטרדה מינית במסגרת העבודה

הסיכון להטרדה מינית במקום התעסוקה נחשב לאחד מהגורמים המרכזיים שפוגע בהשתתפות נשים בשוק העבודה. שינוי מקומות עבודה כדי שיהיו בטוחים יותר עבור נשים עודד ושיפר את מעמדן של נשים בשוק התעסוקה, זאת לפי עדויות מחקריות. לדוגמה, חוקרים שערכו ניתוח כמותי עם נתונים משוק העבודה בשבדיה, מצאו שיותר נשים דיווחו על הטרדה מינית במקומות עבודה מעורבים מגדרית או בסביבות שמעסיקות בעיקר גברים. נשים שדיווחו על הטרדות מיניות דיווחו גם על על חוסר שביעות גבוה יותר ממקום העבודה ועוזבות את מקום עבודתן בשיעורים גבוהים יותר. לעתים קרובות הנשים המוטרדות אינן מתוגמלות כראוי עם העזיבה. אגב, החוקרים דיווחו כי גם גברים סובלים יותר מהטרדות מיניות בסביבות עבודה "נשיות" – ומציעים כי את הנושא של הטרדה מינית בעבודה כדאי לפרש בזווית של מגדר.

 

מקור:

Folke, O., & Rickne, J. (2020). Sexual Harassment and Gender Inequality in the Labor Market (No. 14737). CEPR Discussion Papers. Available at SSRN:

 

איך לאתר מאמרים אקדמיים נוספים בנושא אפלית נשים בעבודה?

אלה הדרכים בהם איתרתי את המאמרים שהוצגו כאן:

1) חיפוש בגוגל סקולר

נכנסתי לאתר https://scholar.google.com ובתיבת החיפוש הקלדתי מילות מפתח עיקריות. למשל, כדי למצוא מאמרים בנושא הטרדה מינית בשוק העבודה, חיפשתי את המילים sexual harassment והוספתי workplace. מצאתי מאות רבות של מאמרים בנושא, וסיננתי למאמרים שפורסמו ב-10 השנים האחרונות, כדי להציג תוצאות רלוונטיות לשנים האחרונות. העדפתי גם מאמרים שצוטטו מספר רב של פעמים, מה שאומר שהם מעניינים לחוקרים אחרים בתחום. גוגל סקולר גם מאפשר לראות אילו מאמרים ציטטו את המאמר, מה שמאפר למצוא עוד מאמרים חדשים יותר בנושא.

 

2) חיפוש מאמרים שקיימים להם סיכומים איכותיים בעברית ברשת

את חיפוש המאמרים בעברית ערכתי באתר סיכומים sicumim.co.il. הקלדתי בשורת החיפוש מילות מפתח, למשל "אפליית שכר נשים". בשביל לשפר את החיפוש, מומלץ להכנס ל"חיפוש גוגל במאגר הסיכומים" ולחפש בעזרתו.

המאמר שמצאתי לעיל, בנושא יחס שונה על בסיס מין, הוא באנגלית במקור אך הוא מסוכם בעברית מה שמאוד מקל על הקריאה וההבנה. טיפ של נינג'ה: באופן כללי כדאי לבחור לעבוד מאמרים שמישהו כבר סיכם בשבילכם.

 

3) עיון ברשימות ביבליוגרפיות של עבודות בנושא

חדשות מרעישות: את לא הראשונה לחפש מאמרים בנושא אפליית נשים בשוק התעסוקה! מישהי או מישהו כבר עשו את זה, ואפשר ורצוי להעזר בעבודה שלהם. נכנסים למאגר עבודות אקדמיות, למשל לאתר סמינריון, ומחפשים את הנושא המבוקש. בוחרים עבודה עם מספר מקורות מרשים, ומרוויחים לא רק את רשימת הפריטים אלא גם סקירת ספרות שלעתים היא מקיפה מספיק בשביל לשמש תחליף לקריאת סיכום מאמר. הנה אני מפנקת אתכם בקישור ישיר למאגר עבודות סמינריוניות בנושא נשים בשוק העבודה.

 

מקווה שעזרתי לכם מאד למצוא חומר אקדמי על אפליית נשים בשוק העבודה, ושתסיימו מהר את מה שזה לא יהיה שאתם צריכים לכתוב. בכל מקרה אם מצאתם מלא מאמרים באנגלית ואין לכם כח לקרוא אותם אתם מוזמנים לשלוח לי את המאמרים במייל ואסכם לכם (שירות בתשלום), ואם מצאתם מלא מאמרים ואין לכם כח לכתוב את העבודה אז שלחו לי את החומר וההנחיות ותקבלו הצעת מחיר.

dalit.krinsky@gmail.com

זה המייל, אני עונה מהר.

נשתמע,

דלית

יש לכם שאלות?

דברו איתי.

אשמח לעזור לכם בכל סוגי המטלות והעבודות